Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry

TIVIA Stories: Taneli Tikka "Älykkäistä ratkaisuista vauhtia vientiin"

Tiedon teollinen internet -alueen liiketoimintajohtaja Taneli Tikan mukaan teollisen internetin hyödyntäminen tuo suomalaisyrityksille kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla.

Miten laajasti suomalaisyritykset tällä hetkellä hyödyntävät teollista internetiä?

Käytännössä teollisen internetin tuominen osaksi yrityksen liiketoimintaa sisältää aina kolme vaihetta. Ensimmäisessä keskitytään keräämään tietoa esimerkiksi yrityksen tuotteiden tai järjestelmien toiminnasta. Seuraavaksi data analysoidaan ja sille etsitään sopivia käyttötarkoituksia. Kolmannessa vaiheessa sekä kerätty tieto että siitä saatavat tulokset valjastetaan kokonaisvaltaisesti yrityksen käyttöön.

Suomesta löytyy useita edelläkävijöitä, joiden strategiassa ja jokapäiväisessä toiminnassa teollinen internet on ollut mukana jo kymmenen vuoden ajan. Toisaalta monet yritykset vasta pohtivat, millaista etua älykkäämmät tuotteet voisivat tuoda niiden liiketoiminnalle.

Millaisia mahdollisuuksia teollinen internet tuo yrityksille?

Suomalaiset vientiyritykset ovat tunnettuja korkeasta osaamisestaan ja laadukkaista tuotteistaan. Teollista internetiä hyödyntävät älykkäät järjestelmät auttavat yrityksiä vahvistamaan tätä kuvaa ja erottumaan markkinoilla entisestään.

Toiseksi älykkäät järjestelmät ovat vahva suoja kaikenlaista kopiointia vastaan. Minkä tahansa tuotteen perusolomuoto on helppo monistaa. Esimerkiksi nosturin tai tuotantolinjaston toimintaa mittaavan ja ohjaavan järjestelmän kopioiminen on sen sijaan lähes mahdotonta – puhumattakaan toimintakulttuurista, jota teollisen internetin hyödyntäminen edellyttää.

Miten Suomi voisi nousta teollisen internetin kärkimaaksi?

Teknologiaosaaminen on maassamme jo huippuluokkaa. Pelkkien teknisten ratkaisujen lisäksi teollisen internetin hyödyntäminen vaatii kuitenkin myös strategista suunnittelua. Kannustaisinkin yrityksiä pohtimaan, miten teollinen internet voisi tuoda lisäarvoa juuri niiden tuotteille ja liiketoiminnalle.

Vastausten hakeminen ja erilaisten sovellusten kokeileminen ei ole kallista: toimivan järjestelmän voi nykyään saada alle 500 eurolla. Väittäisin, että kun vauhtiin on päästy, maksaa oppi itsensä lyhyessä ajassa takaisin.

 

Artikkelilaji: