Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry

TIVIA-blogi: Missä on naiset?

Ennen vuosituhannen vaihdetta matikanlaitoksen pääsykokeissa meitä oli vielä suurin piirtein yhtä paljon tyttöjä ja poikia, kolmannen vuoden topologian kurssilla kuuluin jo vähemmistöön ja fysiikan labroissa sai nauttia runsaudenpulasta potentiaalisten poikaystävien kanssa. Seminaarityön aihe: ”Tytöt, pojat ja matematiikka” taisi jo johtua siitä, että mietin, missä ne tytöt ja naiset oikein ovat?

Jos olisin noudattanut urasuunnitelmaani, olisin opettajanhuoneen enemmistöä. Surkea sijaispolitiikka heitti minut kuitenkin IT-alalle tunnetuin seurauksin; kiintiönainen, nainenko koodaa, ceeärämmä ja sen seitsemän veljestä…

”Missä on naiset?”, on hyvä kysymys ja helppo vastaus siihen olisi: opettajanhuoneissa, markkinointiosastolla tai terveyskeskuksissa. 

Tänä syksynä peruskoulujen opetusohjelmaan on tullut ohjelmointi. Koodausta pitäisi opettaa ekaluokkalaiselle ja kaikille siitä eteenpäin. Tunnen myötähäpeän ja säälin tunteita, kun mietin niitä (naispuolisia) luokanopettajia ja kasvatustieteen maistereita, joille matikka oli välttämätön paha ja fysiikka jotain avaruushörhöilyä, joka oli tarkoitettu vain nörttipojille. Ohjelmoinnin opetus voi tuntua ylitsepääsemättömältä vaatimukselta, mutta kun puhe on selkeistä yksikäsitteistä ohjeista ja (naisen) logiikasta - logiikkaahan ohjelmointi mitä suurimassa määrin on - ollaan asian ytimessä. Me osataan sittenkin, mutta uskotko siihen itsekään?

Montako prosenttia teidän työpaikalla on naisia? Keskimäärin Suomessa teknologia-alalla työskentelevistä joka viides on nainen. Digitalisaatio tulee kuitenkin jokaiselle alalle. Teknologialla parannetaan tuottavuutta, mahdollistetaan tekemään vähemmällä enemmän ja kehitetään uusia palveluita myös naisvaltaisilla aloilla. Oletko ajatellut, millaisia niistä palveluista tulee, jos ainoastaan miespuoliset kollegat suunnittelevat ja toteuttavat näitä ratkaisuja?

Millainen työpaikkailmoitus, sellaiset hakijat

Naisverkostot jakavat kiitettävästi erilaisia tutkimuksia ja artikkeleita siitä, miksi meitä naisia edelleen on (liian) vähän IT-alalla. Alitajunta vaikuttaa päätöksentekoon. Jos minun alitajuntani estää hakemasta sitä työpaikkaa, jonka vaatimuslistaa en täytä 100 %:sti, tutkimusten mukaan miespuolinen kollegani hakee silti, vaikka täyttäisi vain 60 % vaatimuksista (*). Amerikkalaiset kollegani painivat perhesyiden, omaisten tarpeiden ja yrityksen joustavien tai joustamattomien lomatarpeiden kurimuksessa. Meillä Suomessa on mahdollista ottaa lomaa, jos lähiomainen sairastuu tai kuolee. Voit siirtyä osa-aikaiseksi omaishoitajaksi ja silti jatkaa uraasi. Rapakon toisella puolella seurannaisvaikutuksena olet yleensä ilman työpaikkaa ja joskus jopa uraa laitettuasi perheen etusijalle.

Haluatko muuttaa maailmaa? Lähde vaan lähetyssaarnaajaksi keskiseen Afrikkaan, mutta mitä jos olisitkin mukana suunnittelemassa tulevaisuuden Kissojen koodauskoulua (pilkettä silmäkulmaan) tai maailman parasta, älykästä ja digitaaliset mahdollisuudet hyödyntävää hoivakotia? Vaikka empowering vääntyy suomalaisten suussa hankalasti mahdollistamiseksi, tahdon olla siinä mukana: mahdollistamassa parempaa maailmaa. Parempi ja monipuolisempi maailma syntyy vain siten, että saamme erilaisia tekijöitä, näkijöitä ja kokijoita mukaan tähän digitalisaation aaltoon, sukupuoleen, ikään, rotuun tai muuhunkaan erilaisuuteen puuttumatta.

Vai oletko eri mieltä? Miksi naisia pitäisi olla enemmän? Kerro ja kommentoi somessa, odotan innolla vasta-argumentteja!

Muutama blogi kollegoideni ajatuksista:

https://blogs.business.microsoft.com/fi-fi/2016/06/21/alan-lasikatto-historiaan

http://www.aaniblogi.fi/2016/04/29/tytot-koodauksesta-taahan-onkin-ihan-helppoa

Lisää naisia teknologia-aloille, #makewhatsnext www.makewhatsnext.eu on Microsoftin Euroopan laajuinen ohjelma nostaa naiset teknologian tekemisen eturiviin ja näyttää muille esimerkkiä.

Kiitos Diane, Anne, Ilia, Paige ja muut rakkaat kollegat avustanne tämän tuottamisessa

 

Maria Fonsell on Dynamics 365 -asiantuntija ja #ceeärämmä, joka vastaa suomalaisten Microsoft-kumppaneiden CRM- ja ERP-osaamisesta. Vapaa-aikanaan Marian löytää juoksemasta, hiihtämästä tai pyöräilemästä sään ja lenkkikavereiden mukaan. Tämän innokkaan keskustelijan ja someaktivistin löydät LinkedIn:stä, Twitteristä ja Instagramista sekä bloggaamasta ylivertaisesta asiakaskokemuksesta tai NiceTuesday-naisverkoston tapaamisista. Hän kuuluu myös TIVIA-yhteisön Sytyke-yhdistykseen.

(*) https://hbr.org/2014/08/why-women-dont-apply-for-jobs-unless-theyre-100-qualified

 

Kommentit

Comment: 
Hyvä kirjoitus ja aihe edelleen ajankohtainen, vaikka ilokseni voin todeta, että joillakin teknologia-aloillla tilanne on jo paljon valoisampi. Aloittaessani 16 vuotta sitten tietoturva-asiantuntijan tehtävissä, tilanne oli juurikin saman tapainen kuin Marialla: tukiosastollamme oli 3 naista ja 30 miestä. Tilanne kuitenkin muuttui vuosien varrella ja 2010-luvun tienoilla naisia oli jo puolet ainakin asiakasrajapintaan liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Nykyisin työskentelen Tietohallintojohtamisen konsultointipalveluja tarjoavassa yrityksessä, jossa vähintään joka kolmas kollega on nainen. Itse uskon, että teknologia-alan opinnot ja tehtävät kiinnostavat kyllä naisia, varsinkin jos opinnot tai tehtävät edellyttävät muutakin osaamista kuten esim. liiketoimintaymmärrystä, viestintätaitoja, kielitaitoa, (sosiaali)psykologista taitoja jne eli kaikkia niitä asioita, mitä nykypäivän modeni teknologia-alan asiantuntija tai johtaja tarvitsee.

Comment: 
Kiitos palautteestasi! Välillä tuntuu, että ollaan menossa parempaan suuntaan, vähän toimialasta tai tehtävänkuvasta / osastosta riippuen. Mutta vaikka meitä olisikin joissakin paikoissa jopa se noin 30%, niin vielä on paljon tekemistä. Kaikki neuvot ja vinkit otetaan ilolla vastaan! Ei yksi nainen kesää tee? ;-)

Comment: 
Jo 70 -luvulla työt aloittaneena ja vastikään lopettaneena totean, että urani alussa naisia oli koodareina aivan tasavertaisesti. Konesalissa vuorotyössä oli naisia vähemmän, mutta oli sielläkin. Tilanne jatkui samantyyppisenä 90 -luvulle, mutta suuressa Nokia ja IT -buumissa jakauma muuttui. Koodaukseksesta tuli nörttipoikien hommaa ja tytöt eivät hakeutuneet opiskelemaan ko aloille. Niiden harvojen nuorten naisten asemaa, jotka olivat alalla, vaikeuttivat pitkä vanhempain vapaa. Osaamisvaatimukset muuttuivat niin nopeasti, että vapailta palaavat sijoittuivat enemmän testaukseen ja muihin tukitehtäviin ja sitten uusimmasta osaamisytimestä pois. Tämä on harmi sillä tytöt pärjäävät halutessaan koodaamisessa ja muussa teknisessä työssä vähintään yhtä hyvin kuin pojat ja työura on todella antoisa.

Lisää uusi kommentti